Sprawozdanie z konkursu chemiczno – fizycznego „Woda – cudowna ciecz”

Konkurs chemiczno – fizyczny, pod patronatem Wałbrzyskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Spółka z o.o. w Wałbrzychu, Dolnośląskiego Kuratora Oświaty we Wrocławiu oraz Prezydenta Miasta Wałbrzycha, obył się już po raz trzeci. Rywalizowało ze sobą 20 uczniów z siedmiu szkół podstawowych z Wałbrzycha i Jedliny – Zdroju. W części pierwszej uczniowie rozwiązywali w formie pisemnej różnego typu zadania w czasie 45 minut z zakresu chemii i fizyki. Najlepszych 5 uczniów przeszło do drugiego etapu – doświadczalnego, podczas którego mieli samodzielnie wyznaczyć gęstości wody i monety. Podczas gdy uczniowie zmagali się z doświadczeniami pozostali uczestnicy zawodów brali udział w pokazach eksperymentów i filmów edukacyjnych związanych z rolą wody w wielu aspektach naszego życia. Wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie mogli skorzystać z przygotowanego dla nich poczęstunku i wzajemnie spędzić miło czas.

Zwycięzcami tegorocznej trzeciej już edycji konkursu „Woda – cudowna ciecz” zostali:

I miejsce Lena Nowacka – Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 28 im. Jana Pawła II w Wałbrzychu

II miejsce Tomasz Jędraszczyk – Zespół Szkolno – Przedszkolny im. Janusza Korczaka w Jedlinie Zdrój

III miejsce Piotr Dryś – Zespół Szkolno – Przedszkolny im. Janusza Korczaka w Jedlinie Zdrój

Gratulujemy i życzymy wszystkim uczestnikom dalszych sukcesów w poznawaniu cudownego świata nauki. Organizatorzy: mgr Anna Talarczyk, mgr Marta Młyńczyk

Zespół Szkół Politechnicznych "Energetyk" © 2024 Frontier Theme